Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 15. joulukuuta 2017

Kolme vaikuttavinta kirjaa ja kirjailijaa

  • Jack London: Martin Eden
  • Mika WaltariAiotko kirjailijaksi?
  • Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus
Myös Olavi Siippaisen novellikokoelma Nuoruus sumussa oli järisyttänyt miehen mieltä.
Kirjailijaesikuvina oli hengenheimolainen Toivo Pekkanen, toisena idolina Pentti Haanpää, joiden koulunkäynti oli jäänyt vähiin.


Kalle Päätalon pohjia ja perusteita olen tässä tonkimassa - enkä ensimmäistä kertaa!
Enkä viimeistä.

Waltarihan sieltä löytyy jo nuoruudesta, kun 15-vuotias Kalle tilasi Aiotko kirjailijaksi? -kirjan salaa vanhemmiltaan ja yhtenä pakkaspäivänä mieli hehkuen ja sormet täristen avasi hätäisesti aarretta paketista Taivalkosken Osuuskaupan huussissa talonmiehen rynkyttäessä ovea niin että säppi oli irti laukeamassa. Ensitutustuminen loppui lyhyeen: olisi ollut häpeän huippu miesten silmissä jäädä kiinni noin lapsellisesta puuhasta.
Lopulta Kalle oppi kirjan ulkoa, vaikkei sitten noudattanutkaan kirjan ohjeita, ei ainakaan säädyttömyyksien välttämisessä kirjoituksissa.

Londonin Martin Edenin, jota hän oli himoinnut kauan, hän lainasi Tampereelle Messukylään muutettuaan, sotareissulta siipirikkona palattuaan:
"Hän luki sen ahmimalla kahteen kertaan. Lukukokemus oli järisyttävä. Kallesta tuntui kuin London olisi kirjoittanut kirjan juuri hänelle, häntä varten. Hän tunsi olevansa prikulleen samassa tilanteessa kuin Jack London silloin kun tämä ryhtyi kirjoittamaan Martin Edeniä. Itseluottamus nollapisteessä, josta ponnistaa sisulla ja hammasta purren päämäärään, kirjoittajaksi." -Ritva Ylönen: Kalle Päätalo - kirjailijan elämä, SKS 2017 

Dostojevskin Rikos ja rangaistus oli kuitenkin kaikista lukukokemuksista voimakkain:

"Dostojevskin Rikos ja rangaistus oli minulle järkyttävä lukukokemus, voimakkain mitä olen kokenut." -Matti Vehviläisen Kalle Päätalo, Gummerus 1978.
Äiti-Riitun ääneen lukemista ja isä-Hermannin tuomitsemista 'riettaallisista ja maallisista' Nyyrikki ja Sirpale -lehdistä alkanut lukuinnostus oli kummasti jalostunut ja oli pian jalostuva Ihmisiä telineellä -esikoisromaaniksi vuonna 1958.

hiihdot 9+9/88 km = 12 h
*** myös

6 kommenttia:

  1. Kun nyt Nyyrikki-lehen mainihit, niin pitää tunnustaa, että hamassa nuoruuvessa harkihin kerran kertomuksen lähettämistä sinne ja tiijjustelin ohjeita toimitukselta. Naistoimittaja totesi vastauskirjeessään, että pitäisi kirjoittaa omakohtaisista kokemuksista. Siihen mulla se ura tyssäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EJ

      sieltä on moni nimikirjailija** ponnistanut julkisuuteen - ja ihan keksityillä läyryillä, kaunista valhetta vainen.

      Vaan löysitpä kirjottamisen kutkaan työn ja muita kanavia.

      ** Nyyrikkiin ovat kirjoittaneet muun muassa Kalle Päätalo, Timo K. Mukka, Uuno Kailas ja Jorma Kurvinen.

      Näkyy ilmestyvän yhä, joten vielä tuota ennätät tienuulle :)
      =
      http://www.lehtitukku.fi/fi/nyyrikki?gclid=EAIaIQobChMI_teexLCM2AIVBy0ZCh0Z4AMgEAAYAyAAEgI2svD_BwE

      Poista
    2. Toimittajan homma vaikutti tuhoisasti herkkään runo- ja novellitaiteeseeni.

      Poista
    3. EJ
      toimitussihteerit on luakkosen vihasia koiria, eivät anna humanistien lorruilla.

      Poista
    4. Vain mukava ois tietää, mitkä ovat sulle kolme vaikuttavinta kirjaa olleet, siis Päätalojen lisäksi. Meikäläisellä ovat aina mielessä Hans Lidmanin Taloni metsässä, Veikko Huovisen Hamsterit ja Pentti Haanpään Jutut.

      Poista
    5. EJ
      Lindamanin Talo pitää joskus tutkia, nuo muuthan on tunnetusti hyvät; Huovisen Rauhanpiippu miellyttää myös.
      Katopa tuolta ylläältä huussikuvan vierestä 'Tarkastele profiili': niät mielkirjat ja mielmussiikin.

      Poista