Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Timo Sarpaneva - kukkulan kuningas 36


Monipuolinen, idearikas, valovoimainen, ura mittava ajallisestikin jne. jne. Palkittiin lukuisilla kansallisilla ja kansainvälisillä tunnustuksilla ja huomionosoituksilla, mm. kolmesti Milanon Triennaalissa Grand Prix'llä jne. jne.
On vaikea uskoa tai lukea kenestäkään ihmisestä noin ylistävää tekstiä.

Ja pisteenä iin päälle vielä tämäkin kunnia, ja hyvissä ajoin: jo vuonna 1967 hänet vihittiin ensimmäisenä maailmassa muotoilun kunniatohtoriksi Lontoon Royal College of Art:ssa; samassa yhteydessä arvonimen saivat kuvanveistäjä Henry Moore sekä Edingurghin herttua, prinssi Philip.

Uskoa tai ei niin noin se vaan menee!

Timo Sarpaneva (1926-2006) Helsingistä haki alkukipinän lasiseen maailmaansa ukki-Abelin pajasta Pielavedeltä polkiessaan pikkupoikana palkeita kyläsepän pikkuapurina. Kuoli kolmeen vakavaan aivosairauteen muutamaa viikkoa ennen kashdeksankymppisiään, maailma valloitettuna elämä ei.

Niin se vain menee, yhden ihmisen osa: ei se pitkä ole.

Näinikkään ajatteluttaa Pietarin pääsiäisen jälkeen, noiden hurjien hallitsijoiden tsaari Pietari Suuren ja keisarinna Katariina yhtä suuren tai suuremman  jälkeen ja kaikkien tsaarien ja Leninin, Stalinin, Breznevin jälkeen: paljon on aikaansaatu - ja enemmän pahaa julmaa kuin hyvää lempeää.

Onneksi toisin on taiteilijoiden: hyvän jäljillä ovat olleet, hyvää aikaansaaneet, vaikka miten itse paha heitä kutakin on kuristanut, riivannut ja pakottanut luomisen töille - iloksi ja rikkaudeksi jälkipolville ja aikalaisilleenkin.
Muistettava kuitenkin on: ihmisiä vain hekin, yhtä vajavaisia kuin kuka tahansa ja on oltava valmiina lähtöön.
Niin kuin Timo Sarpanevan haudalla lukee Edith Södergranin runosta Kaikkiin neljään tuuleen viimeinen säe:

Minulla on portti kuolemalle - se on aina avoin
 
+3 9/1150 km/€



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti